محصولات کلات نادر

جغرافیا و اقلیم غنی کلات نادر، این شهرستان را در استان خراسان رضوی منحصر به فرد ساخته است. کوه‌های بسیار، رودهای پرآب، دره‌ها، دشت‌ها و طبیعت کم نظیر کلات امکان دامداری و کشاورزی پرباری را برای ساکنان این منطقه فراهم نموده است و این دلیل تنوع بسیار تولیدات کشاورزی و دامی این شهرستان است. از تولید بسیار گندم، جو، کنجد و برخی دانه‌های روغنی مانند کلزا که بگذریم، نام کلات با عطر برنج بی نظیری که در شالیزارهای بیش از 10 منطقه روستایی آن تولید می شود گره خورده است. برنجی که خریداران و طرفداران خاص خود را داشته و آنها را از سراسر ایران بزرگ به سوی خود می کشد. محصولات دامی کلات نیز از تنوع بالایی برخوردار بوده و کیفیت مطلوب آن مثال زدنی است. در شهرستان کلات نادر انواع روغن‌های حیوانی مانند روغن کنجد، روغن زرد، کره گوسفندی و کره گاوی و.. نیز در فصول مختلف سال تولید و در بازار عرضه می شود.

1. انواع برنج کلات
2. عسل طبیعی
3. روغن کنجد
4. کره محلی
5. روغن زرد
6. گردو
7. سایر محصولات کلات

انواع برنج کلات نادر

پس از نان گندم، برنج پرمصرف‌ترین غله در میان خانواده‌های ایرانی است. قرن‌ها است که انواع پلو در کنار خورش‌های محبوب ایرانی آراینده سفره‌هایمان بوده است. از آغاز دهه 1370 خورشیدی واردات بی رویه برنج‌های خارجی به ویژه برنج کشورهای همسایه به عنوان جایگزینی برای برنج‌های نامرغوب آمریکای جنوبی و جنوب شرقی آسیا شدت گرفته است. برنجی که با قیمت‌های ارزانتر عرضه شده و از عطر و طعم پلوهای سفره ایرانی کاسته است. بر خلاف آن برنج ایرانی سبک‌تر و خوش هضم‌تر بوده و با عطری دلنشین و طعمی دلپذیرتر لذت غذا را دوچندان کرده و بر خلاف برنج‌های وارداتی هیچگونه احساس سنگینی در معده ایجاد نمی کند.
از ویتامین‌ها و خواص برنج مانند غنای کربوهیدراتی بدون کلسترول و چربی، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B، ویتامین E، کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم و بسیاری از این اصطلاحات نامفهوم دیگر که بگذریم، از طعم عالی برنجی سبک و خوش خوراک نمی توان گذشت. برنج کلات با عطری کم نظیر همسایه‌های شما را هم مشتری ما خواهد کرد! همچنین برنج کلات بهترین سوغاتی برای مسافران و گردشگران کلات است. اما هر برنجی که برنج کلات نیست! انواع برنج درجه یک صدری بلند کلات نادر، برنج دم سیاه کلات نادر، برنج عنبربوی کلات نادر، برنج نیمدانه و شکسته کلات نادر را در کلاتی بشناسید و با اطمینان و با ضمانت کلاتی خرید کنید! برنجی که ما از کشاورزان مورد اعتمادمان تهیه می کنیم با انواع بازاری و برنجی که در کارخانه های شالی کوبی عرضه می شود یکی نیست!

برنج کلات را بشناسیم: در میان برنج‌های مرغوب ایرانی، بدون شک برنج کلات رتبه نخست کیفیت را در اختیار دارد. بر خلاف کیفیت بسیار عالی برنج کلات، سطح کشت محدود زمین‌های زراعی و خرده کشاورزی باعث کم بودن میزان تولید و عرضه وسیع‌تر این برنج شده است. برنجی که با نام برنج کلات شناخته می شود، در زمین‌های آبرفتی شرقی دره کلات و منطقه معروف به سربند کشت شده و می توان آن را مرغوبترین نوع برنج این منطقه دانست. در بیش از 10 منطقه و روستای اطراف کلات نادر برنج کشت می شود، اما هر برنجی را نمی توان برنج کلات نامید. عوامل تاثیر گذار بر کیفیت برنج کلات شامل آب و میزان املاح موجود درآن و درجه سردی و گرمای آن در کنار خاک مرغوب زمین زیر کشت و میانگین دمایی هوای منطقه کاشت در فصل برنج کاری و استفاده از بذرهای مختلف و انواع کودهای طبیعی و شیمیایی توسط کشاورزان است. تعهد برخی از کشاورزان به استفاده از بذر مرغوب، کشت ارگانیک و تولید محصولی درجه یک ضامن تولید محصولی اصیل و با کیفیت است.

برنج شناسی: برنج کلات قد می کشد، عطری کم نظیر داشته و پس از مصرف هیچگونه احساس سنگینی ایجاد نمی کند. برای شناختن برنج مرغوب کافی است کمی وارد جزئیات شوید و رنگ و بوی برنج خوب و شکل دانه‌های برنج و شرایط ظاهری آن را بشناسید. بذر برنج کلات در چند نوع دم سیاه، دم زرد، عنبربو و.. وجود دارد و:

1. دانه‌های برنج را در کف دستتان بریزید و از سلامت ظاهری آن مطمئن شوید.
2. در نگاه اول برنج باید کمترین میزان دانه‌های شکسته را داشته باشد.
3. در نگاه دقیق‌تر دانه‌های برنج یکدست، همشکل و همرنگ باشند.
4. دانه‌های برنج نارس و به رنگ سفید شیری نباشند.
5. برنج خوب بدون دمیدن بخار دهان عطر طبیعی دارد.
6. دانه‌های برنج ترک نداشته باشند.
7. در شناخت برنج خوب، هنگامی که دست خود را عمود بر ظرف برنج به داخل آن فرو می‌برید، بر روی پوست دستتان چربی و کمی رطوبت در برنج را احساس کنید. (برنج کلات چربی بیشتری نسبت به سایر برنج‌های ایرانی داشته و رطوبت خود را دیرتر از دست می دهد.)
8. در آزمایش پیشین، پس از خارج کردن دستتان از ظرف برنج، کمترین میزان پودر برنج بر روی دستتان وجود داشته باشد. (احساس زبری بر روی دانه‌های برنج در اغلب موارد -اما نه همیشه- نشانه فرآوری نامطلوب در کارخانه شالیکوبی است.)
9. نکته: دانه‌های برنج دم سیاه کلات باریک و کمی کوتاه است.
10. نکته: دانه‌های برنج دم زرد کمی قطورتر و کمی کوتاه است.
11. نکته: دانه‌های برنج عنبربو قطورتر از برنج دم سیاه و زردرنگ‌تر از آن است.
12. نکته: وجود تعداد کمی دانه‌های قرمز رنگ در داخل برنج نشانه کیفیت پایین برنج نیست.
13. نکته: برنج‌هایی با رنگ زردتر به دلیل کم‌تر گرفته شدن پوست برنج (برای داشتن عطر بیشتر و خواص موجود در سبوس آن) در مسیر تولید در کارخانه شالی‌کوبی به این شکل فرآوری شده‌اند.

فریب برنج‌های مشابه را نخورید! سودجویی برخی از یک سو باعث زیان کشاورزان و از سوی دیگر موجب افت کیفیت محصول برنج آنها شده است. در سال‌های اخیر فروش برنج‌های مشابه و مخلوط کردن برنج درجه یک کلات نادر با برنج‌های نامرغوب مناطق دیگر، موجب لطمه خوردن نام برنج کلات و بی اعتمادی مشتریان شده است. فروش برنج‌های مشابه تولید شده در شهرستان‌های اطراف کلات آوازه نام برنج کلات را به خطر انداخته و از رغبت کشاورزان در تولید محصولی عالی کاسته است. تنها در مناطق محدودی از کلات آن برنج معروف و بی نظیر تولید می شود. روستاهای قاباخ، یکه توت، ارچنگان، ایده‌لیک، لاین، سنگ دیوار و برخی دیگر از روستاها تولید کننده برنج مرغوب کلات هستند.

کدبندی ویژه برنج های کلات در کلاتی: برای شناخت و انتخاب راحت‌تر برنج توسط شما مشتریان گرامی، کلاتی اقدام به کدبندی ویژه برای برنج‌های مناطق مختلف کلات نادر نموده است و این کدها در خرید‌های بعدی شما را در انتخاب برنجی که قبلا امتحان کرده‌اید یاری خواهد کرد:

KND-1     برنج منطقه سربند کلات نادر(نوع 1)
KND-2     برنج منطقه سربند کلات نادر(نوع 2)
GBK-1     برنج منطقه قاباخ کلات نادر(نوع 1)
GBK-2     برنج منطقه قاباخ کلات نادر(نوع 2)
ARC-1     برنج منطقه ارچنگان کلات نادر(نوع 1)
ARC-2     برنج منطقه ارچنگان کلات نادر(نوع 2)
YKT-1     برنج منطقه یکه توت کلات نادر(نوع 1)
YKT-2     برنج منطقه یکه توت کلات نادر(نوع 2)
IDL-1     برنج منطقه ایده‌لیک کلات نادر(نوع 1)
IDL-2     برنج منطقه ایده‌لیک کلات نادر(نوع 2)
LAN-1     برنج منطقه لایین کلات نادر(نوع 1)
LAN-2     برنج منطقه لایین کلات نادر(نوع 2)
NIM-1     برنج نیمدانه و شکسته منطقه کلات نادر(نوع 1)
NIM-2     برنج نیمدانه و شکسته منطقه کلات نادر(نوع 2)

دستور پخت ویژه برنج کلات نادر: آشپزها خوب می دانند که هیچ چیزی مانند یک غذای لذیذ دورهمی سفره نهار یا شام را گرم نمی کند. پلو به عنوان بخش مهمی از وعده‌های غذایی سفره‌های ایرانی مصرف می شود. کلاتی با افتخار تهیه برنجی مرغوب را به عهده می گیرد و امیدواریم با دستورالعمل پخت ویژه برنج کلات نادر که در ادامه میخوانید، مواد اولیه مرغوب را به پلویی خوش مزه و دلپذیر تبدیل کنید. برای تهیه پلویی خوب از برنج کلات بسته به مصرف نهار یا شام و تعداد افراد خانواده و اینکه چه ته دیگی را می پسندید تعداد پیمانه‌های برنج را تعیین می کنیم و پس از خیساندن برنج و پایان مرحله آماده سازی آن، مراحل پخت و سرو نمودن را انجام می دهیم.

1. نخست برای هر نفر حدود 200 تا 250 گرم برنج پاک شده را داخل ظرفی بزرگ بریزید.
2. شستن: برنج را دست کم سه بار در آب ولرم بشویید تا جایی که رنگ آب برنج روشن شده و لعاب برنج خارج شود.
3. خیساندن در آب و نمک: برنج را در آب ولرم(حدود 40 درجه و نزدیک با دمای بدن) و مقداری نمک بخیسانید. سطح آب می بایست چند سانتی متر بالاتر از سطح برنج باشد و انتخاب ظرفی بزرگ به برنج فرصت جذب آب و نمک کافی و قد کشیدن می دهد.
- در صورتی که از برنج تازه که کمتر از 6 ماه از تولید آن گذشته استفاده می کنید، مرحله خیساندن برنج در آب نمک حدود 2 تا 5 ساعت به طول خواهد انجامید.
- در صورتی که از برنج کهنه‌ای که بیشتر از 6 ماه از تولید آن می گذرد استفاده می کنید، مرحله خیساندن بین 4 تا 8 ساعت به طول می انجامد.
4. جوشاندن: برنج خیس خورده را به وسیله سافی از آب جدا کرده و در قابلمه‌ای بزرگ حاوی آب جوش بریزید و بسته به تازگی یا کهنگی برنج حدود 6 تا 8 دقیقه آن را بجوشانید تا نیم پز شود.
- هنگام جوشیدن برنج می توانید کمی نمک به آن اضافه کنید.
- به دلیل لعاب زیاد برنج کلات، بهتر است از قابلمه‌ای بزرگ برای جوشاندن برنج استفاده کنید.
- باید برنج را به صورت نیم پز و به اصطلاح کمی زنده بردارید و اجازه ندهید که در مرحله جوشیدن کاملا بپزد.
- اضافه کردن مقدار کمی آب لیمو و یا ماست شیرین به هنگام جوشیدن برنج به قد کشیدن و سفیدتر شدن آن کمک می کند.
- در پایان مرحله جوشاندن می توانید با اضافه کردن یک لیوان آب سرد و ایجاد شوک برای برنج، به آن فرصت قد کشیدن بیشتر در مرحله دم کشیدن را بدهید.
5. دم گزاشتن: پس از جوشاندن، برنج را به وسیله سافی آبگیری کنید. اکنون قابلمه مناسبی را بر روی حرارت اجاق کمی گرم کنید و مقداری روغن در آن ریخته و کف قابلمه را با ته‌دیگ دلخواه مانند نان یا سیب زمینی بپوشانید و برنج را بر روی آن بریزید و قابلمه را بر روی حرارت کم اجاق بگزارید تا به خوبی دم بکشد.
- پس از دم کشیدن می توانید کمی روغن داغ یا روغن زرد آب شده را بر روی برنج بپاشید تا طعم و عطر دلپذیر برنجتان را دوچندان کند.



عسل طبیعی کلات

طبیعت چهارفصل و تنوع گیاهی بالای کلات نادر زمینه‌های زنبورداری و تولید عسل طبیعی را در این منطقه فراهم کرده است. طبیعت بکر هزارمسجد و بسیاری از روستاهای اطراف کلات شهد لازم برای تولید این محصول با ارزش را در سطحی وسیع مهیا ساخته و عسل تولید شده در کلات از مرغوبترین تولیدات عسل در شرق کشور است. کلاتی با همکاری تولیدکنندگان عسل کلات، بهترین انواع آن را از دامان طبیعت برای شما تهیه کرده است.

درباره عسل بیشتر بدانیم: اهمیت عسل یا انگبین و مصرف دارویی و روزانه آن چنان است که ابوعلی سینا در ۱۰۰۰ سال پیش، در کتاب قانون خود نسخه‌های زیادی بر پایه عسل و موم آن تجویز کرده است. همچنین در قرآن سوره ای به نام زنبور عسل (سوره نحل) وجود دارد. به طور کلی عسل یک ترکیب محلول در آب بسیار غلیظ قندی است. مهم ترین قندهای عسل فروکتوز، گلوکز و ساکاروز هستند. در مجموع یک کیلوگرم عسل ۳۲۵۰ کالری انر‍‍‍‍‍ژی دارد. عسل به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد. عسل‌های تیره املاح معدنی بیشتری دارند که مهم ترین آن‌ها کلسیم، پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن، مس، فسفر، منیزیم و گوگرد است. عسل دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسید فرمیک و مشتقات کلروفیل و مقداری آنزیم و رایحه‌های معطر است و به دلیل مقدار بسیار اندک آب در آن، به سختی فاسد می‌شود و از همین رو نگهداری و جابجایی آن آسان است.
رنگ عسل‌های مختلف، باتوجه به منابع اصلی شهد از سفید روشن تا سیاه متغیراست. به عنوان مثال: رنگ عسل اقاقیا، سفید روشن مانند آب است. رنگ عسل افرا، لیمویی رنگ، رنگ عسل اسپرس زرد طلایی، رنگ عسل انواع میوه‌ها زرد متمایل به قهوه‌ای، رنگ عسل شبدر سرخ زرد تمایل به قرمز، رنگ عسل زیرفون زرد متمایل به سبز، رنگ عسل گل قاصد زرد تیره، رنگ عسل نارون قهوه‌ای و رنگ عسل صنوبر و زبان گنجشک سبز تیره تا سیاه است.

خواص عسل: عسل منبع فوق‌العاده‌ای از انرژی است، همچنین دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد باکتریایی، تقویت کننده سطح ایمنی بدن، رفع کم اشتهایی، خواب آور است و به مبتلایان به بیماری کم خوابی توصیه می شود، دارای اثرات ضد سرفه و خلط آور، ترمیم کننده زخم، دارای اثرات ضد اسهال، درمان مشکلات و بیماری‌های معمول مثل سرماخوردگی و گلودرد است و با وجودی که عسل قادر به درمان سرطان نیست، اما دارای خواص ضد تومور است و سطح آنتی اکسیدان بین سلولی را افزایش می دهد. توجه داشته باشید که مصرف عسل برای کودکان زیر دو سال به دلیل ایجاد سم بوتولینم، خطرناک است.



روغن کنجد

همه ساله سطح وسیعی از زمین‌های دیم حاصلخیز کلات نادر به کشت کنجد و دیگر دانه‌های روغنی اختصاص می یابد و کیفیت خاک و بارش مناسب باران در این منطقه موجبات برداشت محصولی با کیفیت را فراهم آورده است. کنجدی بسیار مرغوب که یا به کارخانه‌های تولید مواد غذایی عرضه می شود و یا در کارگاه‌های روغن کشی، روغنی مرغوب و پرفایده از آن حاصل می شود. کلاتی با همکاری تولیدکنندگان روغن کنجد، این اکسیر سلامتی را برایتان به ارمغان آورده است.

معجزه روغن کنجد را تجربه کنید: روغن کنجد در بین روغن‌های خوراکی به ملکه‌ی روغن‌ها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه‌های روغنی دیگر دارا است اما با وجود این تولید آن بسیار کمتر از دانه‌های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و کلزا انجام می‌شود. روغن کنجد به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته می‌شود. این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن‌های خوراکی با درصد بالای چربی غیراشباع دارد. آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود در کنجد باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است. ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد به گونه‌ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.

خواص روغن کنجد: از جمله خواص روغن کنجد می توان از کاهش چربی و فشار خون، درمان یبوست، ضد تصلب شرایین و ضد سرطان سینه و سرتان‌های نهفته در بدن، پیشگیری و درمان خشکی مفاصل و پوکی استخوان، جوان کننده پوست با مصرف خوراکی و مصرف موضعی، به سلامت مو کمک بسیار می کند و مانع شوره سر می شود، انعطاف پذیری مفاصل را افزایش می دهد و به درمان رماتیسم کمک می کند، درمان کننده آفتاب سوختگی و مانعی طبیعی برای اشعه فرابنفش خورشید است، غرغره کردن آن باکتری‌ها از جمله باکتری‌های سرما خوردگی را از بین می برد، مرطوب کننده طبیعی پوست، کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون(LDL) و افزایش جذب کلسترول خوب(HDL)، جلوگیری از بروز آب مروارید، کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون، جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز، ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری می‌کند، روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می‌کند، برای درمان سرفه، آرتریت و پوست خشک توصیه می‌شود، مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می‌دهد، گردش خون را تقویت می‌کند، مانع اختلالات عصبی می‌شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند، مصرف روغن کنجد نشاط آور است، هوشیاری ایجاد می‌کند، برای افرادی که از کم خونی و سرگیجه رنج می‌برند مفید است، از پوست در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می‌کند، بریدگی‌ها و جراحت‌های سطحی را سریعتر درمان می‌کند، از بروز آکنه جلوگیری می‌کند. دیگر معجزات روغن کنجد را در ویکی پدیا مطالعه کنید.
باید توجه کنید که روغن کنجد برای سرخ کردن مواد در دمای ملایم مناسب بوده و در دمای بالاتر از 226 درجه سانتی‌گراد تغییر شکل می‌دهد که استفاده در این دما مناسب سلامتی نیست. همچنین خواص ذکر شده در مورد روغن کنجد به این معنا نیست که شما آزادید هر چه قدر که می‌خواهید از آن در طی یک روز استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که کالری همه‌ی روغن‌ها یکسان است؛ یعنی هر 5 گرم آن که معادل یک قاشق چای خوری می‌شود، تقریبا 45 کیلوکالری انرژی دارد. پس مراقب باشید تا با مصرف بی رویه آن دچار اضافه وزن و در پی آن دچار مشکلات و بیماری‌های مختلف نشوید.



کره محلی کلات

اگر نگویید بو می دهد، می توان گفت کره محلی به ویژه نوع گوسفندی آن از معجزات طبیعت است. بهتر است بدانید با یکی از خوش مزه‌ترین خوراکی‌های طبیعت، یکی از بهترین کرم‌های مرطوب کننده پوست و از سالم‌ترین روغن‌ها روبرو هستید. اگر اهل ورزش باشید و سوخت و ساز مناسبی را بر بدنتان حاکم کرده‌اید می توانید با نگرانی کمتری کره را در وعده‌های غذایی‌تان مصرف کنید. اگر می خواهید کمی از عصر روغن نباتی فاصله بگیرید و مانند پدربزرگ‌هایمان و پدران آن‌ها روزهای پیری را در سلامت جسم و روان سپری کنید بهتر است به روغن‌های طبیعی به ویژه فرآورده‌های شیری مانند کره محلی روی بیاورید.
در فصل فراوانی شیر، یعنی در اوایل بهار و در پاییز که بره‌های گوسفندان از شیر گرفته می شوند، شیر مازاد فرصت تبدیل شدن به محصولات خوش مزه‌ای را به دست می آورد که کره یکی از آن‌ها است. به ییلاق رفتن دام‌ها در بهار و کمبود امکانات در کوه، دامداران را برآن میدارد تا شیر تازه را برای جلوگیری از خراب شدن به محصولات دیگر تبدیل کنند. هنوز هم در برخی از ییلاقات و روستاها از مشک ساخته شده از پوست بز برای تولید کره استفاده می کنند که طعم بی نظیری به کره می دهد. اما در بیشتر مکان‌هایی که برق در دسترس باشد از دستگاه تلم برقی برای این کار استفاده می شود. دامداران دربند کلات و روستاهای خشت، سینی نو و سینی کهنه، گرو، چرم و بسیاری از روستاهای دام پرور کلات نادر کره‌های محلی کم نظیری را برای مصرف به بازار عرضه می کنند و کلاتی با کیفیت‌ترین انواع محصولات لبنی و کره را برای شما مشتری گرامی فراهم آورده است.



روغن زرد کلات

یافته‌های علمی می گویند که اسید آراشیدونیک روغن‌های حیوانی سبب افزایش کلسترول مفید خون یا همان HDL و کاهش کلسترول مضر LDL می شود. طب سنتی و طب اسلامی نیز خواص بسیاری را برای روغن‌های طبیعی حیوانی بر شمرده‌اند. از آن جمله می توان به استخوان سازی، کاهش غلظت خون، کاهش چربی‌های زاید شکم، شادابی و سفیدی پوست و سم‌زدایی از بدن اشاره کرد. لازم است بدانید که امروزه 35 تا 45 درصد مرگ و میرهای جامعه ایرانی بر اثر مشکلات قلبی و عروقی ناشی از مصرف تولیدات نامرغوب و ناسالم روغنی است. کلسترول خون بالایی که روغن‌های نباتی به ما داده‌اند از نتایج نادیده گرفتن روغن‌های خوب و درجه یک گیاهی و حیوانی مانند روغن کنجد، روغن زرد و روغن دمبه است.
روغن زرد، روغن کرمانشاهی، روغن حیوانی یا به عبارتی روغن کره، عصاره و چربی خالص شیر گوسفند و یا شیر گاو است. روغن زرد از کره طبیعی و با کیفیت تهیه می شود. روغن زرد نسبت به روغن‌های جامد و سرخ کردنی سالم‌تر است. البته خوردن چربی و روغن بایستی به مقدار نیاز بدن باشد وگرنه خطر سکته، انسداد رگ ها و بالا رفتن چربی خون افزایش می یابد ولی روغن زرد نسبت به دیگر روغن‌های جامد و مایع که در بازار موجود است، بسیار سالم‌تر بوده و چون از فرآورده‌های شیر تازه می باشد روغنی طبیعی است. روغن زرد یا روغن حیوانی به دلیل سالم وطبیعی بودن برای جبران قوای جسمانی از دست رفته بیمارانی مانند زن زائو، کودکان در حال رشد و در شکستگی‌ها و مشکلات کمر، دنده و استخوان که در آن مراقبت و گرم نگهداشتن استخوان اهمیت داردمفید است. در دو فصل اواسط بهار و پاییز که شیردهی گوسفندان در بالاترین سطح خود قرار دارد، برای تهیه روغن زرد از کره تازه گوسفند و یا گاو اقدام می شود. روغن بهاره به دلیل فراوانی علوفه تازه برای دام‌ها خوش عطر و خوش طعم ‌تر از نوع پاییزه آن است و در میان دو نوع گوسفندی و گاوی آن نیز روغن گوسفندی طعم و مزه بهتری دارد.

1. نکته: هنگام استفاده از این روغن به منظور تفت دادن یا سرخ کردن می بایست شعله گاز کم و حرارت آن ملایم باشد.
2. نکته: برای ماندگاری بیشتر و حفظ کیفیت روغن زرد را در ظرف دربسته شیشه‌ای یا ظرفی از جنس روی در جای خنک و خارج از یخچال نگهداری نمایید.



گردو

اقلیم و آب و هوای چهارفصل کلات نادر میوه‌ها و محصولات باغی متنوعی را به ارمغان آورده است. باغ‌های گردوی روستاهای سردسیر حمام قلعه، اسیق سو، چهارراه و برخی دیگر از روستاهای کلات، محصول کم نظیری را روانه بازار می کنند که ضمن خوشمزه‌تر کردن صبحانه و غذاهای شما در محافظت از قلب و تقویت عملکرد مغز شما نیز بسیار مفید است! کلاتی با درنظر گرفتن ذائقه شما گردوی کم نظیری را برای عرضه به مشتریان خود فراهم آورده است.

با خوشمزه ترین راه محافظت از قلبتان آشنا شوید!
بر خلاف تصور عموم و آنچه برخی مشتریان به دنبال آنند، گردوهای سفیدتر و مشتری‌پسند، تردتر بوده و از چربی‌های مفید کمتری برخوردارند. درمقابل، گردوهای تیره‌تر روغنی‌تر بوده و از خواص بیشتری برخوردارند. گردو علاوه بر این که پیری را از شما دور می کند محافظ قلب و عروق است و خاصیت ضد التهابی در آسم، روماتیسم، آرتروز و بیماری ‌های التهابی پوستی مانند اگزما و داء الصرف (نوعی بیماری پوستی) دارد. گردو سرشار از منگنز، مس، تریپوفان و امگا 3 است و نوعی چربی محافظتی دارد که بدن ما نمی تواند آن را تولید کند. گردو حاوی یك ماده آنتی ‌اكسیدان به نام اسید الاژیك است كه سیستم ایمنی بدن را تقویت كرده و خاصیت ضد سرطانی دارد. همچنین حاوی بیشترین مقدار ویتامین‌های B۵، B۱ و B۶ (پانتوتنیک اسید) می باشد. برای ورم مفاصل مفید است؛ حافظه را تقویت نموده و قند خون، سوخت و ساز بدن و فشار خون را تنظیم می کند.



سایر محصولات کلات

محصولات بسیاری هستند که به دلیل تولید محدود و یا دوری از بازارهای مصرف در رقابت با محصولاتی که در سطحی وسیع تولید می شوند گمنام مانده‌اند. از آن جمله می توان کشک، برگه‌های خشک میوه‌های مختلف، لواشک و بسیاری دیگر از محصولات را نام برد که بهترین جایگزین تنقلات بسته بندی شده امروزی هستند. کلاتی در تلاش برای بازسازی فرهنگ صحیح استفاده از تنقلات سالم از تولید کنندگان آن حمایت کرده و محصول درجه یک آن‌ها را در دسترس مشتریان خود قرار داده است.

جنگل‌ها و گیاهان دارویی: بارندگی مناسب و کوهستان‌های بکر در طبیعت چهارفصل شهرستان کلات، مراتع و پوشش گیاهی غنی و کم نظیری را به وجود آورده است. مهم‌ترین جنگل‌ها و پوشش‌های گیاهی کلات نادر عبارتند از جنگل سیستان، جنگل ارس هزارمسجد، جنگل پسته خواجه، یکه توت و... گونه‌هایی از سبزیجات مانند پونه نیز به صورت طبیعی و خودرو در دسترس است و مردم علاوه بر استفاده شخصی از فروش آن نیز کسب درآمد می کنند. انواع گیاهان دارویی همچون بارهنگ، ترنجبین، پونه، خرفه، خاکشیر، خارشتری، کاسنی، گل گاوزبان، استاقدوس، شیرین بیان، بومادران، کلپوره، گل ختمی، آنقوزه، مخلصه، آویشن، زیره سیاه، بالنگو یا به اصطلاح محلی ملنگو و کاکوتی از جمله این گیاهانند که در کلات یافت می شود.